De fleste kommer ikke gennem livet uden at skulle sælge en eller anden form for bolig, og i disse tilfælde bruger rigtig mange en såkaldt boligadvokat. Men er det nødvendigt med en boligadvokat? Hvad kan en boligadvokat i det hele taget hjælpe dig med, når det kommer til det danske boligmarked? Alt dette kan du få svar på ved at læse med her.
Hvad er en boligadvokat? Og er det nødvendigt med en boligadvokat?
En advokat, der arbejder inden for det danske boligområde, kalder man også for en såkaldt boligadvokat, eller i nogle tilfælde også en boligrådgiver. Boligrådgiveren eller boligadvokaten har kompetencer inden for at hjælpe sine klienter igennem en bolighandel på bedste vis. Når man benytter sig af en boligadvokat, kommer vedkommende til at stå for en række praktiske opgaver, som de færreste ikke ved ret meget om uden en relevant tilknyttet uddannelse. En boligadvokat kan desuden både bruges til privatejede boliger, erhvervsejendomme eller byggegrunde.
Opgaverne er utroligt mange, for et salg af en bolig er bestemt ikke en nem kunst. Som sagt er boligadvokaten ekspert i at ordne blandt andet alt det praktiske, som du som privatperson højst sandsynligt ikke har stor viden inden for. Man kan hurtigt komme til at tænke: Er det nødvendigt med en boligadvokat? Det tænker mange, fordi de faktisk ikke ved, hvad det er en boligadvokat laver. Så hvad er disse opgaver?
Hvilke opgaver kan en boligadvokat udføre?
Som nævnt ovenfor er der mange opgaver, dokumenter og andre juridiske ting, der bare skal ordnet, hvis man vil gennemføre en bolig-salg på korrekt vis. Nogle af disse ting kunne eksempelvis være følgende:
- Du kan vælge at lade din boligadvokat stå for alle de korrespondancer, der foregår under et salg. Der er nemlig mange forskellige parter og mennesker, som man hele tiden skal have kontakt til, og det kan skam godt være tidskrævende. Korrespondancerne kunne f.eks. være mellem bank, mægler og lignende samt andre former for rådgivning
- Udarbejdelse og tinglysning af skøde i overensstemmelse med de gældende regler. Dette betyder, at du gør opmærksom på, at du nu har overtaget en ejendom. Derfor kan en tinglysning af skøde godt forstås som en slags sikringsagt. Denne sørger for, at tidligere ejere og kreditorer ikke har noget agt kunne indvende i forbindelse med ejendommen. Med en tinglysning af et skøde er du sikret alle vigtige rettigheder. En anden vigtig detalje er, at man faktisk ikke kan foretage lån i en ejendom, hvis ejendommen ikke er blevet tinglyst. Derfor er det ret vigtigt, at skødets tinglysning er helt på plads.
- Udarbejdelse af refusionsopgørelse.
- Udarbejdelse af godkendelsesskrivelse
- Udarbejdelse af godkendelsen af handlen.
Kan jeg gøre disse ting selv?
Forskellige advokater tilbyder forskellige løsninger. Alle ovenstående ting behøver ikke gøres af advokaten, hvis du nu mener, at du godt kan stå for en del af det selv. Du kan sagtens få en billigere løsning ved at lade advokaten gøre et mindre stykke arbejde. Langt de fleste vælger dog at lade boligadvokaten stå for alt i processen. På den vis er du sikret et godt bolig-salg. Hvis der skulle gå noget galt med en advokat om bordet, vil vedkommende selvfølgelig tage ansvaret på sig.