Sankt Hans traditionen

Sankt Hans er en årlig begivenhed, der fejres over hele Danmark. Den markerer midtpunktet på sommeren og er kendt for de store Sankt Hans bål, der tændes i skumringen på aftenen den 23. juni. Dette har været en dansk tradition siden vikingetiden, og selvom der er sket mange tilføjelser og ændringer gennem årene, forbliver Sankt Hans et stærkt symbol på dansk kultur og fællesskab.

Sankt Hans 2024

Sankt Hans aften i 2024 vil ikke være en undtagelse fra denne tradition, og danerne kan se frem til at fejre denne begivenhed, der samler folk på tværs af generationer. Det store bål, der tændes om aftenen, er højdepunktet i denne fest, hvor folk samles for at synge og danse om bålet. Denne begivenhed markerer også dagen hvor heksen sendes til Bloksbjerg, symboliseret ved en dukke, der ofte er fremstillet med gammelt tøj og halm, og som placeres på toppen af bålet.

Forberedelserne til Sankt Hans

Forberedelserne til Sankt Hans begynder ofte flere uger før selve dagen. Forberedelserne omfatter indsamling af træ til bålet, og i mange tilfælde fremstillingen af heksedukken. I mange byer og landsbyer organiseres der også aktiviteter og arrangementer i løbet af dagen, som f.eks. koncerter, taler og konkurrencer, der fører op til tændingen af Sankt Hans bålet om aftenen.

Mad og drikke til Sankt Hans

En væsentlig del af Sankt Hans fejringen er også de kulinariske traditioner. Mange familier og venner samles om middagsbordet for at nyde danske sommer retter. Her er det især retter med nye danske kartofler og friske jordbær, der ender på menuen.

Slutningen på Sankt Hans festen

Efter at bålet er brændt ud, synger deltagerne den traditionsrige Midsommervise, hvorefter festlighederne stille og roligt slutter. Mange fortsætter dog festlighederne ind i de sene nattetimer hjemme eller på lokale værtshuse. Uanset hvordan man vælger at fejre Sankt Hans, er det utvivlsomt en begivenhed, der forbinder det danske folk.

Mere information om Sankt Hans 2024 kan findes på: https://canem.dk/blog/sankt-hans-2024.