Hvad betyder Enterprise Resource Planning?

Enterprise Resource Planning har forkortelsen ERP, som er software til virksomheder. Det er software, som alle medarbejdere i en virksomhed kan anvende og denne software hjælper med at administrere og danne overblik over opgaverne i virksomheden. Med et ERP software program kan man styre bogholderiet, indkøb, salg, tilbud, ordrer, personaledata, kundedata og andre vigtige processer, der håndteres hver dag for at en virksomhed kan køre rundt.

Grundlæggende handler Enterprise Resource Planning om at planlægge og styre processerne i en virksomhed.

De typiske processer, som er gældende i alle virksomheder, er arbejdet med fakturaer, bogholderi, kontoskemaer, budgetter, rapportering, indkøb, ordrer, håndtering af kundedata og løn. Disse processer kan man håndtere med et ERP program. Her er fordelen, at de forskellige medarbejdere eller afdelinger ikke anvender egne regneark eller IT programmer, men bruger det samme software. Nemlig ERP programmet. Hermed har alle i virksomheden adgang til samme data og har derfor det samme grundlag at arbejde ud fra. Afdelinger og medarbejdere kan derfor også arbejde bedre sammen og se den samme kundedata, ordrestatus, vareoversigt mv.

Enterprise Resource Planning startede i 1990’erne, da computerteknologien begyndte at betyde mere og mere på arbejdspladserne. I dag er det de færreste virksomheder, der kan klare sig uden internet og computere. ERP programmer i dag kan også tilgås via Cloud, og flere ERP programmer åbnes bare ved at klikke på et link. Nyere ERP programmer skal ikke længere installeres som et program på en computer, men man kan arbejde i programmet via en browser eller en app på tablet eller smartphone.

De fleste virksomheder anvender Enterprise Resource Planning software i dag. De mest populære programmer er fra Microsoft eller SAP. Særligt Microsoft ERP er udbredt i Danmark, hvor man kan vælge mellem Microsoft Dynamics 365 Business Central, som før har heddet Microsoft Dynamics NAV og Navision, eller Microsoft Dynamics 365 Finance and Operations, som før har heddet Microsoft Dynamics AX og Axapta. Det er begge stærke og udbredte programmer til at håndtere Enterprise Resource Planning for mellemstore og store virksomheder. Nogle virksomheder anvender også Microsoft C5 eller XAL, som Microsoft tidligere har supporteret og udviklet funktionalitet til. Dog er det ikke programmer, som Microsoft udvikler funktionalitet til mere, og derfor vil mange virksomheder, der anvender de ældre programmer skifte sine licenser til Microsoft Dynamics 365 Business Central. Her udvikler Microsoft kontinuerligt på programmet og sørger for, at funktionalitet og teknologi er up-to-date og imødekommer de krav og behov, en moderne virksomhed har i dag. Brugere af Dynamics 365 Business Central kan også via et forum give feedback til Microsoft og input til nye funktioner eller forbedringer, som de mener, at programmet skal indeholde.

Enterprise Resource Planning er i den globale verden, vi lever i dag, blevet et nødvendigt værktøj for virksomheder til at udvikle sig og ekspandere.

Er du stadig ikke helt klar over, hvad det er, kan du læse mere omkring dette inde ved Logos Consult.